Als je dingen voor elkaar wil krijgen
De grootste reden om de Europese Unie op te richten, was om de wantoestanden van de tweede wereldoorlog nooit meer te hoeven meemaken. Zelden heeft er zoveel op het spel gestaan, dus verwacht je een vlekkeloze samenwerking. En toch weten we dat het in de praktijk een stuk minder vanzelfsprekend is.
Continu moet er gebalanceerd worden tussen de nationale autonomie (elk land heeft zijn eigen doelstellingen en belangen in functie van hun eigen regering) en het het bredere, collectieve Europese belang. Alleen dan kan dit project slagen. Alleen dan kunnen we uitstijgen boven de verschrikkingen van het verleden.
De kans dat Europa dit kan bereiken door vanuit Brussel elk land tot afspraken te dwingen, is niet zo heel groot. Dit zou alleen maar tegenwerken. Alles zijn gangetje laten gaan en hopen dat het goed komt is evenmin een succesvolle strategie. Het is voortdurend navigeren tussen belangen zonder het einddoel in gevaar te brengen. Het is diplomatie van de hoogste plank.
In een organisatie is het gelukkig iets minder complex. Maar toch… Wanneer je doelen wilt realiseren, blijft de basisdynamiek wel hetzelfde. Je dient enerzijds het bedrijfsbelang. Tegelijk zijn er je eigen doelstellingen, die van je collega’s, maar ook deze van je projectteam. Om maar te zwijgen van je management die ook ergens achter een hoek staat mee te kijken. Dat is niet enkel voor jou het geval. Ook elke stakeholder rond de tafel probeert dezelfde ballen in de lucht te houden.
Uiteindelijk zal je van deze mensen medewerking nodig hebben. Helaas kun je dat commitment niet afdwingen, maar je kan de situatie ook niet gewoontjes op zijn beloop laten.
Diplomatie is voor de meesten onder ons geen hobby. Meer nog, we huiveren bij de gedachte dat we het politieke spel moeten meespelen. Enerzijds weten we dat het soms moet om stappen te kunnen zetten. Anderzijds willen we het liever niet.
J. Pfeffer deed aan Stanford University onderzoek naar deze dualiteit:
  • Helpt politiek organisaties om efficiënt te functioneren? 42% was het slechts eens
  • Zouden mensen in organisaties zich gelukkiger voelen als politiek niet of nauwelijks speelde? 60% was akkoord
  • komt politiek voor in de meeste organisaties? 93% zegt ‘ja’
  • Moet je goed zijn in politieke vaardigheden om iets te kunnen bereiken in een organisatie? 90% gelooft van wel
Het is vaak een dubbel gevoel: het zou beter zijn als politiek er niet zou zijn, maar ze is er wel. Of je het nu wil of niet, als je succesvol wil zijn in je projecten en een meerwaarde wil creëren voor je stakeholders, dan zal je moeten navigeren in het politieke speelveld. Diplomatie als een noodzakelijk kwaad.
Hoe kan je gevoelig zijn voor deze wetmatigheden? Hoe kan je bewegen tussen de verschillende spanningsvelden en doelstellingen aligneren? En hoe je kan anticiperen op mogelijke hindernissen op de route? Op deze vaardigheden zoomen we in tijdens onze training ‘Stakeholdering’, zodat je relevante stappen kan zetten in je projecten.