Johnny Thijs deelt zijn presentatietips (deel 2)

Learn from the best

Als je wil weten hoe je aan senior-managers moet presenteren: vraag het hen. Zo hebben wij ons opleidingsprogramma opgebouwd. Korte 1-on-1 interviews met leden van directieteams en van Raden van Bestuur met slechts 1 vraag: “Gebaseerd op de duizenden presentaties die je op je af hebt zien komen, wat is een goede presentatie en wat is een zwakke?”

Een van onze gesprekspartners – en niet de minste – was Johnny Thijs. Je kent vast zijn verdienste: de logge Belgische Post transformeren tot een beursgenoteerd bedrijf dat op het vlak van productiviteit Nr. 5 staat van alle postbedrijven in de wereld.

In ons vorige nieuwsbericht kon je al enkele van zijn presentatietips lezen. Vandaag krijg je het vervolg:

  1. Als je aanbevelingen doet, verplaats je dan in het standpunt van de eigenaar van het bedrijf: ‘als ik de eigenaar was zou dan de kosten-baten balans van deze aanbeveling zin hebben?’
  2. Presentaties moeten kort zijn en niet-technisch.
  3. Zorg ervoor dat je je onderwerp beheerst. Alle elementen ervan. Als dat niet zo is, geef dan de presentatie niet.
  4. Vermijd om presentaties te geven die je niet zelf hebt gemaakt.
  5. Als je slecht nieuws moet brengen draai er dan niet omheen. Geef het kort en krachtig. We zijn perfect in staat om met slecht nieuws om te gaan.
  6. Bereid je voor op conflictsituaties. Neem kritiek altijd ernstig. Als je het er niet mee eens bent, verdedig dan je standpunt. Als de andere persoon het bij het rechte eind heeft: erken dit dan en pas je aan.
  7. Hou oogcontact met je sleutelfiguren: de mensen die het meeste impact hebben op je onderwerp.
  8. Maak je geen zorgen over je niet-verbaal gedrag: leg je hart en ziel in je presentatie. De rest zal automatisch volgen. Iets wat je wel kan doen is je stem gebruiken om bepaalde woorden te benadrukken, maar ook dat zal vanzelf komen.
  9. Ga ervan uit dat de voorbereiding van een presentatie ongeveer 10x langer duurt dan het geven ervan.

Als je met deze en vele andere inzichten aan de slag wil gaan, nodigen we je graag uit voor onze masterclass: