Johnny Thijs deelt zijn presentatietips (deel 1)

Learn from the best

Als je wil weten hoe je aan senior-managers moet presenteren: vraag het hen. Zo hebben wij ons opleidingsprogramma opgebouwd. Korte 1-on-1 interviews met leden van directieteams en van Raden van Bestuur met slechts 1 vraag: “Gebaseerd op de duizenden presentaties die je op je af hebt zien komen, wat is een goede presentatie en wat is een zwakke?”

Een van onze gesprekspartners – en niet de minste – was Johnny Thijs. Je kent vast zijn verdienste: de logge Belgische Post transformeren tot een beursgenoteerd bedrijf dat op het vlak van productiviteit Nr. 5 staat van alle postbedrijven in de wereld.

Omdat honger de beste saus is (grijns) het eerste deel van zijn aanbevelingen:

  1. Graag geen slides: vertel me het verhaal in 5 à 10 minuten.
  2. Vertel me 2 dingen: ‘wat is het probleem?’ en ‘wat is de oplossing?’
  3. Vraag jezelf eerst af wat je wil bereiken. Vervolgens: wat heb je nodig om daartoe te komen? Nadien: heb je extra input nodig van collega’s? Tenslotte (voor belangrijke presentaties): repeteer.
  4. Je eerste prioriteit moet altijd het perspectief zijn van de externe klant: hoe kan datgene wat je te vertellen hebt bijdragen tot een betere service?
  5. Nadien: plaats jezelf in de schoenen van je interne klant. Welke eenvoudige oplossingen kan je aanreiken om zijn/haar leven gemakkelijker te maken?
  6. Je zal door je toehoorders gerespecteerd worden in de mate dat je waarde toevoegt aan onderwerpen die voor hen belangrijk zijn.
  7. Zend mij vooraf een executive summary. Een executive summary is niet de samenvatting van een presentatie. Het vermeldt de essentie: het probleem en de oplossingen. Een halve pagina volstaat.
  8. Als je vooraf toch een presentatie hebt rondgestuurd, wees er dan maar zeker van dat ik ze zal gelezen hebben. Vermijd absoluut om tijdens je presentatie nog eens hetzelfde te zeggen.

Lees hier volgende week deel twee van Johnny Thijs’ presentatietips, of ga er mee aan de slag tijdens onze masterclass: