
Kracht is sterker dan macht
Tijdens de boekvoorstelling van Stakeholdering noemde Marc Bulens, de voormalige algemeen directeur van de Vlerick Business School, Macht als ‘het laatste taboe’.
Er is zeer veel, maar weinig bekend, onderzoek gedaan naar wat het aan mensen doet als ze macht krijgen en ook wanneer ze aan macht onderworpen zijn.
Macht brengt het beste en het slechtste naar boven
Macht is absoluut noodzakelijk. Zonder macht krijg je weinig gedaan. Het is ook wel een zegen én een vloek.
Het is een zegen omdat macht leidt tot een zeer grote actiebereidheid, tot ondernemerschap en sterke taakgerichtheid. Het is een vloek omdat wie macht heeft heel sterk op de taak en op zichzelf gericht is en veel minder op andere mensen. Anderen worden veel meer een instrument in het bereiken van doelstellingen. Hun individuele belangen en gevoelens worden zeer snel uit het oog verloren.
Het is een ware heksentoer voor machthebbers om taak- en mensgerichtheid in balans te houden.
Onderworpen zijn aan macht, beperkt onze mogelijkheden
Als we te maken hebben met een machtsfiguur die ook op zijn strepen staat en bij momenten intimiderend is, dan moet het ons niet verbazen dat we als reactie een rem zetten op onze initiatieven en op wat we wel of niet zeggen. We kijken wel uit om een machtsfiguur niet tegen de haren in te strijken. Zelfbehoud, maar vaak ten kosten van onszelf.
Mama Beer
Macht kan je moeilijk counteren met tegenmacht. Het is polariserend en een confrontatie aangaan en verliezen is gevaarlijk. Bovendien speel je dan ongewild het machtspel mee. Anderzijds is het een slechte zaak als je alles over je heen laat gaan. De positie van ‘Mama Beer’ innemen haalt je weg uit dit dilemma.
Als een beer jongen heeft, blijf je beter uit haar buurt. Ze mobiliseert haar kracht niet omwille van zichzelf, maar voor het welzijn van haar jongen. In werksituaties vertaalt zich dat als volgt:
- Ga nooit in een machtsstrijd omwille van je eigen belang. Dit maakt je defensief en kwetsbaar
- Zet je eigen kracht niet onder de korenmaat
- Vraag je af wat het gemeenschappelijk belang is dat je dient. Dit kan het bedrijfsbelang zijn, het klanten belang of het belang van je collega’s
- Zorg er eerst voor dat je een machtsfiguur goed begrijpt: Wat wil hij en waarom wil hij dat? Laat het ook weten dat je dit in de gaten hebt. Verwijs dan naar het collectieve belang en doe voorstellen hoe die twee met elkaar kunnen sporen
Als je veel meer wil weten over de dynamiek van macht en hoe er mee om te gaan, dan kan je bij ons een opleidingsprogramma Stakeholdering® volgen. Dit programma geven we in bedrijven zoals AXA, Belfius, bpost, Colruyt Group, Elia, Eurocontrol, Janssen Pharmaceutica, KBC, Nationale Bank, Swift & Telenet Group. Inschrijfmogelijkheden zijn:
1. Aansluiten bij het open aanbod van Janssen Pharmaceutica
2. Inschrijven voor één van onze Masterclasses
Je kan via onze website ook het boek Stakeholdering bestellen.
