Perfectionisme: vloek of zegen?

Drang of dwang, een wereld van verschil

Gelukkig lopen er heel wat mensen rond met sterke drive om wat ze doen zo perfect mogelijk af te leveren. Vaak is de motor daarvan passie en gedrevenheid voor hun vak. Het zijn de mensen aan wie we het te danken hebben dat onze smartphone perfect werkt, dat we kunnen genieten van de beste muziek die we ons kunnen voorstellen, dat ons diner in een sterrenzaak echt een kick geeft en dat we fier kunnen zijn op wat onze sporters voor elkaar krijgen.

Bij deze mensen is een sterke drang de motor. De motivatie komt van binnen uit. Niet dat ze het er daardoor gemakkelijker maken voor zichzelf. Het is (vaak rusteloos) blijven wroeten en zoeken naar steeds beter, maar de bevrediging om hun vooruitgang en realisaties te zien is immens. Omdat ze voortdurend nieuwe grenzen opzoeken en blijven leren geraken ze zelden uitgeput omdat elke vooruitgang nieuwe energie geeft.

Anders is het bij perfectionisten die handelen uit dwang. Het proces is hier gans anders. Waar ze voortdurend op hun hoede voor zijn is dat ze vooral niet op fouten kunnen betrapt worden. Alsof er altijd een beoordelaar over de schouder meekijkt. Hier is angst om bestraft te worden de drijfveer. Men is gefocust op de hoge (vaak veronderstelde) verwachtingen van de omgeving en heeft het gevoel steeds onder druk te staan daaraan te moeten voldoen. Bij anderen gaat het vaak niet om reële personen die hun werk zouden kunnen afkeuren. Ze zijn heel erg kritisch voor zichzelf. Het is een intern stemmetje dat hen zegt dat het toch nooit goed zal zijn, wat ze ook doen. Tot slot is het hebben van controle voor velen een belangrijke drijfveer. Liefst zo weinig mogelijk aan toeval overlaten zodat het allemaal niet in het honderd zal lopen.

De oorspronkelijke motor van perfectionisme ligt buiten hen. Alleen, ze hebben die in hun hoofd gestopt waardoor hij ongestoord zijn gang kan gaan.

De meest prominente drijfveer van perfectionisme is angst, als een vat zonder bodem want altijd is het stemmetje er wel weer. Dit is waarop uitputting hier wél altijd om de hoek loert.

Iedereen heeft wel wat van beide. De vraag is of voor jou de balans goed zit en hoe je ze kan aanpassen als dat je goed zou doen.

Als je hier écht aan de slag mee wil kan je aansluiten bij een tweedaagse training bij Janssen Pharmaceutica, gegeven door Erna Claes, een doctor in de psychologie met een berg aan kennis en ervaring op dit terrein. Je bent daar in elk geval van harte welkom.

Samen met Janssen Pharmaceutica