Presenteren aan senior management

Tips van directie comités van Bel 20 bedrijven (deel 1)

Leden van directiecomités van Bel 20 bedrijven hebben ons heel wat geleerd over wat je best wel en niet doet als je presentaties geeft op hun niveau. Hieronder vind je een eerste reeks suggesties. Er volgen er later meer.

1. Je publiek voorbereiden

  1. Socialiseren en een sociaal netwerk opbouwen is deel van je voorbereiding. Doe dit ofwel zelf of, wanneer je geen rechtstreekse toegang hebt tot senior management, via je sponsor.
  2. Contacteer individuele leden van het management team vooraf om te toetsen of zij op voorhand toelichting bij je presentatie wensen. Doe dit enkel bij sleutelspelers.
  3. Stuur vooraf geen ‘boeken’ als hand-out. Beter is om twee pagina’s in Word (executive summary in memo-stijl) op te sturen, met een meer technisch rapport in bijlage.
  4. Als je een samenvatting vooraf hebt doorgestuurd, vermijd dan om met nieuwe gegevens aan te komen tijdens je presentatie.
  5. Als je je presentatie vooraf opstuurt, ga er dan van uit dat je publiek ze gelezen heeft, zeker wanneer het een onderwerp is waarover een beslissing moet genomen worden. Maak dit in de subject van je e-mail al direct duidelijk. Ga tijdens je presentatie niet meer doorheen al je informatie. Geef aan over welke beslissing het gaat en welk probleem daarmee zal opgelost worden. De resterende tijd is dan beschikbaar voor discussie.
  6. Overweeg om vooraf een 1-op-1 te organiseren met de voorzitter van de vergadering en/of met je sponsor om ervoor te zorgen dat zij tijdens de meeting het belang aangeven van jouw onderwerp.

Als je met deze en vele andere inzichten aan de slag wil gaan, nodigen we je graag uit voor onze masterclass: