Change Leadership tips van Sophie Dutordoir (deel 1)

Learn from the best

Sophie Dutordoir ken je wel als de CEO van de NMBS. Ze is vastbesloten het bedrijf een nieuw élan te geven. Het is niet de eerste keer dat ze dit doet. Je zal je haar ook herinneren als CEO van Electrabel die, wanneer ze geen essentiële waarde meer kon toevoegen en op de top van haar macht, het bedrijf verliet om op de markt van Overijse een klein restaurant te beginnen. Maar… het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ze weet waar ze het over heeft als ze praat over change leadership. Het eerste deel van haar tips vind je hieronder. De andere krijg je de volgende keer.

  1. Begin er niet aan, als je niet de absolute wil hebt om een resultaat neer te zetten en persoonlijk een verschil te maken.
  2. Het is essentieel dat je je mensen de fierheid teruggeeft over de job waar ze mee bezig zijn. Je moet hen tonen wat die job bijbrengt aan iets of aan iemand.
  3. Beperk je bij het vorige niet tot enkele gestructureerde communicatiemomenten. Je moet er altijd mee bezig zijn en je moet het zelf doen.
  4. In elk veranderingsproces moet je als leider de moeilijkheden zelf gaan opzoeken. Je mag het jezelf nooit of nooit comfortabel maken.
  5. In de kritische fasen van een veranderingsproces moet je dag in dag uit de boer op gaan naar alle mensen toe, naar alle vestigingen en alle diensten. Ook al werken er duizenden mensen voor je.
  6. Je moet je contacten persoonlijk maken. De mensen moeten je kunnen zien, ze moeten weten wie je bent, ze moeten je Sophie kunnen noemen en jij moet heel veel mensen bij de voornaam kennen.
  7. Telkens weer op de vloer zijn is zeer vermoeiend, vooral omdat het vaak buiten je eigen werkuren zal vallen. Wees niet verbaasd dat je er misschien elke keer weer naartoe zal gaan met lood in de schoenen, maar weet ook dat je elke avond opnieuw zal terugkomen als de gelukkigste mens ter wereld.
  8. Hoe moeilijker de tijden zijn in het bedrijf, hoe meer je naar de mensen toe moet gaan. Dát is waar je een verschil maakt als leider. Toen er bij de gasramp in Ghislenghien 26 doden vielen en de moraal compleet aan de grond zat was dat de enige manier om de mensen weer een hart onder de riem te steken. Met hen spreken, spreken, spreken tot je er zelf bij neerstuikt.

Wat je gelezen hebt en volgende keer nog verder zal lezen, werd ons door Sophie verteld voor het schrijven van het boek over Moed & bezieling dat we hebben gebaseerd op interviews met mensen die uitzonderlijke prestaties hebben neergezet in zeer verschillende domeinen. Je leest er later vast meer over.

Als je meer wil weten over impact en change leadership: