Francky Dury over coachen

Learn from the best

In een olieconcern was één van de vragen aan departementsmanagers die wilden doorgroeien de volgende: “Kan je aantonen dat medewerkers in jouw departement sneller groeiden dan in andere?”
Mocht Francky Dury een van hen geweest zijn dan was hij met vlag en wimpel geslaagd.

We kennen hem als een uitzonderlijk (voetbal)intelligente en succesvolle coach. Hij bracht zijn ploeg vanuit eerste provinciale naar Europees voetbal. Jaar na jaar, stap na stap. Met een kleine onderbreking is hij 17 jaar coach van Zulte-Waregem. Ongezien in het Belgisch voetbal.
Naast voetbalintelligentie is inzicht in de psychologie van spelers één van zijn sterke kanten. Niet zonder reden heeft hij de reputatie om een kampioenenmaker te zijn. Van goede spelers maakt hij uitzonderlijk goede. Hij werkt vooral op drie assen: individuele ondersteuning van de spelers, streng vasthouden aan discipline en werken met geïndividualiseerde challenges. Over de eerste twee assen lees je in volgende afleveringen van de nieuwsbrief, deze keer gaat het over challenges. In de praktijk gaat het zo:

“ik heb zondag een nieuwe speler laten voetballen op Anderlecht. Die jongen is 19 jaar en zit amper 1 week bij Zulte-Waregem. Ik heb hem voor de match gesproken en hem gezegd dat hij slechts één zaak moest onthouden: als een actie voorbij is, moet je er niet meer aan denken. Concentreer je op de volgende. Twee keer mis? Niet aantrekken, concentreer je op de volgende. Hij heeft dat schitterend gedaan. Gezicht naar de goal en keep it simple. Gezicht naar de goal en connectiviteit houden. Ik heb hem na de match gefeliciteerd, want hij had het ook echt schitterend gedaan.” Of nog:

“Malanda kwam op de club toen hij 18 was. Een kop zoals Mike Tyson. Ik vraag hem welke posities hij zoal kan spelen. Coach, zegt hij, ik kan op de twee spelen, op de drie, op de vier en op de zes. Maar buiten de keeper zijn er op het veld maar 10 posities. Op vier willen uitblinken was veel te veel. Ik heb hem een challenge gegeven: zorgen dat hij op het einde van het seizoen op 1 positie de beste was. En schitterend hoe hij daar op gewerkt heeft en in geslaagd is. “ En nog:

“Thorgan Hazard -die later de gouden schoen gewonnen heeft- kwam hier aan zonder CV. Gelukkig maar, want anders was hij zelfs niet naar hier gekomen. Ik heb hem het volgende gezegd: vandaag ben je de broer van Eden Hazard. Je hebt geen CV. Je stelt niets voor. Hier is je challenge: op het einde van het seizoen wil ik dat je Thorgan Hazard bent, dat je werkt aan je eigen identiteit. De rest is geschiedenis.”

Spelers laten groeien in het voetbal is voor een coach niet eenvoudig en vraagt een zeer hoge dosis van maturiteit, want hoe beter ze worden, des te sneller worden ze doorverkocht. Goed voor de club, telkens weer een sportieve aderlating voor de coach. In het bedrijfsleven is dit niet veel anders: vaak groeien je beste mensen door en moet je er jezelf aan herinneren dat dit een deel van je taak is om telkens opnieuw te beginnen met nieuw talent en opnieuw alles te investeren in hun groei om ze dan weer te zien vertrekken. Maar heel veel satisfactie dat geeft het wél.

Wat je gelezen hebt, werd ons door Francky verteld voor het schrijven van het boek over Moed & bezieling dat we hebben gebaseerd op interviews met mensen die uitzonderlijke prestaties hebben neergezet in zeer verschillende domeinen. Je leest er later vast meer over in onze nieuwsbrieven.

Als je meer wil weten over impact en change leadership: